Tänä vuonna on pihlajat näyttäneet olevan punaisia marjoja pullollaan, meidänkin pihaa yksi moinen puu koristaa, joten päätin hyödyntää näitä erinomaisia c-vitamiinin lähteitä mehustuksessa (kaikkea muutakin hyvää näissä marjoissa on, lisää infoa täällä ). Keräsin mehumaijaan n.50/50 suhteessa pihaltamme omenia ja pihlajanmarjoja. Hyvää mehua tuli.
Mies löysi puolukoitakin lähimetsästä, joten hillosin ne samalla kun sokeroin mehun (en laita siis mehumaijaan marjojen joukkoon yhtään sokeria, vaan valutan lopuksi maijasta kaiken mehun kattilaan, kuumennan sen, ja sitten sekoitan joukkoon sokerin).
Pari desiä puolukkasurvosta tarvitsin leivän tekoon. Myllyn Paras Puolukkaiset Saaristolaissämpylät tuli testattua, ja varmasti tulen tekemään tällä ohjeella toistekin leipää. Lopputulos muistuttaa pitkälti jo aiemmin mainitsemaani mallasleipää, täällä .
AINEKSET
6 | dl | piimää, kaljaa tai olutta |
2 | dl | puolukkasurvosta |
2 | dl | kaljamaltaita |
50 | g | hiivaa |
1 | tl | suolaa |
1½ | dl | siirappia |
1 | rkl | fenkolia, anista tai kuminaa |
1 | tl | jauhettua pomeranssinkuorta (jätin pois) |
4 | dl | Ruisjauhoja |
4 | dl | Hiivaleipävehnäjauhoja |
4 | dl | Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja |
Voit tehdä samalla ohjeella joko leipää TAI sämpylämuffineja isoissa muffinivuoissa. Jaa taikina muffinivuokiin, esim. silikonisiin tai foliovuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia muffinikolojen koosta riippuen. TAI jaa taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan tai silikoni- tai teflonvuokaan. Paista 175- asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.
Kantarellejakin mies löysi, joten niistäkin piti jotain keksiä.
Risotto.
Ainekset: porkkana, kesäkurpitsa, paprika, kananpojan fileesuikaleet ja kantarellit.
Kantarellipiirakka.
Jääkaapissa oli vielä eilistä perunamuusia, joten sain hyödynnettyä tähteet, kun tein pohjan Myllyn Paras Herkullinen kantarellipiirakka -ohjeella. Jääkaapissa ei nyt ollut kermaviiliä, joten täytteen tein Kotikokin Kantarellipiirakka -reseptin mukaan.
POHJA
3 | dl | perunasosetta (normaalipaksuista) |
1 | dl | Ohrajauhoja |
1 | dl | Hiivaleipävehnäjauhoja |
tai Erikoisvehnäjauhoja | ||
1 | tl | leivinjauhetta |
½ | tl | yrttisuolaa |
1 | dl | juoksevaa voita |
Pohjan aineet kulhossa sekaisin, painellaan kostutetuin käsin voideltuun vuokaan, ja esipaistetaan 200 asteessa n.10minuuttia.
TÄYTE
n. 1 l putsattuja kantarelleja
1,5dl kermaa (laitoin kolmen juuston kermaa)
2 kpl munia
1 kpl sipuli
yrttisuolaa
valkopippuria
oreganoa
n. 1 l putsattuja kantarelleja
1,5dl kermaa (laitoin kolmen juuston kermaa)
2 kpl munia
1 kpl sipuli
yrttisuolaa
valkopippuria
oreganoa
Pannulla kuumennetaan ensin voi, ja sitten kumotaan siihen kantarellit, ja kohta perään sipulisilppu. Kun nesteet ovat haihtuneet, kaadetaan sienet ja sipulit pohjan päälle. Lopuksi kermaseos päälle, ja uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi.
Perunamuusia jäi sopivasti 3dl, joten siitä saatiin vielä rieskat. (Ohje Kotikokin, täältä .)
PERUNARIESKA
(pellillinen, 9kpl)
3 dl perunamuusia
1tl suolaa (ei välttämätön)
1 muna
2-3 dl ohra- tai vehnäjauhoja
Laita uuni lämpenemään 275°.
Vaivaa kylmään perunamuusiin suola, munat ja jauhot. Vaivaa vain sen verran että taikina tuntuu sopivan pehmeältä levitettäväksi, älä tee sitkoa.
Levitä pellille ja pistele haarukalla, paista uunin keskiosassa n. 8 min. kunnes pintaan on ilmestynyt tummia laikkuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! =)