Ompelen, ja teen käsilläni aina jos/kun saan siihen järjestettyä hiukan aikaa. Pääasiassa esittelen täällä ompeluksiani yms. tekeleitäni.
Sydäntä lähellä on myös mm. kirpputorit, sisustus, remontointi, arkipäivän askareet.. Eli aika laidasta laitaan aiheita, mitä milloinkin =)

tiistai 2. lokakuuta 2012

Popsittavaa

Oottekos käyneet sienessä?

Ite en joskus syönyt ollenkaan sieniä, mutta mies on aina ollut sienien ystävä, joten olen minäkin päässyt sienten makuun, ja nykyään jo tykkäänkin niistä (kunhan on pilkottu tarpeeks pieniks). Muksuilla on vielä totuttelua, paitsi esikoisella, hän on jo sienten ystävä (pizzan päällä pitää aina olla herkkusieniä).

Muksut kävivät mummon kanssa puolukassa, ja tulivat kotiin pussillinen suppilovahveroita mukanaan. Oli sieltä puolukkaakin vähän löytynyt, mutta enempi suppiksia tällä kertaa.
Ei muuta kuin äiti googlettamaan hyviä suppilovahveroreseptejä, ja niitähän löytyikin paljon. Valitsin ekaks Suppilovahvero-pekonipiirakan (ohje löytyy täältä ).
SUPPILOVAHVERO-PEKONIPIIRAKKA
Pohja
  • 150 g voita
  • tai
  • 150 g margariinia
  • 3.8 dl sämpyläjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl emmental-juustoraastetta
  • 0.5 dl vettä
Täyte
  • 2 l suppilovahveroita
  • 100 g pekonia
  • 1 kpl sipulia
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl persiljaa
Munakerma
  • 3 dl ruokakermaa
  • 3 kpl kananmunaa
  • 100 g kantarellituorejuustoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
Päälle
  • 2 dl juustoraastetta
  • tai
  • 200 g vuohenjuustoa
Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina 24-26 cm läpimitaltaan olevan voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia.

Silppua sienet, pekoni ja kuorittu sipuli. Kuullota pannulla, kunnes sienien neste on haihtunut.

Sekoita kaikki täyteaineet yhteen, tomaatit silputtuina. Levitä vuokaan pohjan päälle.

Sekoita munakerman aineet tasaiseksi ja kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta tai vuohenjuustonokareita.

Paista uunin keskitasolla 20-30 minuuttia.
 
Kyllä tuli maukas piirakka. Ohjeen mukaan tein, ja 2l suppiksia pistin, mutta seuraavalla kerralla vois ehkä vähempikin riittää. Sieniä oli aikamoinen kerros, ja muksut ei kyllä tätä sit syönyt lainkaan. No, jäipä isille ja äitille. ;)

Pari kastikettakin tuli testattua, ja koska lähikaupassa sattui olemaan broiskusuikaleet tarjouksessa, tuli nekin käytettyä näihin kastikkeisiin.
Eka oli Syksyinen broilerikasari (ohje löytyy täältä ).
(Persilja unohtui.) Oikein hyvä resepti tämä kastike.
SYKSYINEN BROILERIKASARI
300 g broilerisuikaleita
1 pieni purjo tai pala isosta
1/2 l suppilovahveroita tai tatteja
2 rkl öljyä tai voita
2 tl currya
noin 2 dl kanalientä
100 g maustettua tuorejuustoa
hienonnettua persiljaa

Puhdista purjo ja leikkaa se renkaiksi. Pilko sienet.

Kuumenna rasva paistokasarissa. Lisää lihat ja anna niille vähän väriäkäännellen niitä silloin tällöin.

Lisää myös curry, purjo ja sienet ja kääntele niitä, kunnes nekin hiukankypsyvät. Lisää kanaliemi ja juusto. Keitä muutama minuutti. Tarkistamaku ja viimeistele persiljalla. Tarjoa riisin tai pastan kanssa.

Ja vielä Sienestäjän broilerkastikekin pääsi kokeiluun (ohje löytyy täältä ).
SIENESTÄJÄN BROILERKASTIKE
1 l suppilovahveroita
1 sipuli
1 rkl margariinia
300 g broilerin lihasuikaleita
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kevytkermaa
½ kasvisliemikuutiota
mustapippuria
1 tl timjamia
pieni nippu persiljaa pilkottuna
 
Pilko sienet ja hienonna sipuli. Kuumenna rasva ja paista sipulia ja sieniä, kunnes neste on haihtunut. Siirrä seos lihan paistamisen ajaksi toiseen astiaan.
 
Ruskista broilerisuikaleet ja anna palojen kypsyä myös sisältä.Sekoita sienet ja vehnäjauho lihan joukkoon.
 
Lisää ruokakerma, liemikuutio ja mausteeksi mustapippuria, timjamiaja persiljaa.
 
Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti.
Tarjoa kastike pastan kanssa.
 
Eikä ollenkaan hullumpi tämäkään resepti. Voin suositella lämpimästi kokeilemaan näitä.

Samalla kun noita sienireseptejä hain, iskin silmäni maukkaan näköiseen leipään, ja pakko oli kokeilla tehdä Mallasleipää (ohje löytyy täältä ).
MALLASLEIPÄ
1 l appelsiinimehua
100 g hiivaa
1 ½ rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl ruisrouhetta tai karkeita ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita (esim. Tuoppi)
3 dl kauraleseitä
11–12 dl vehnäjauhoja
 
Liuota murennettu hiiva kädenlämpöiseen mehuun. Lisää joukkoon suola, siirappi ja kuivat aineet. Sekoita puuhaarukalla hyvin sekaisin. Älä vaivaa.
Kaada löysä taikina kolmeen voideltuun, noin 2 litran vetoiseen leipävuokaan. Anna kohota liinan alla 1 ½ tuntia. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.


Unohdin tietty voidella vuoat, ja puuhellan lämpö kun on aina ihan arvailujen varassa, niin täisi olla lämpöä vähän reilut 175 astetta, mutta tulipa rapea pinta. Ja irtoshan ne leivät siitä voitelemattomasta vuoasta kun vähän reunoista veitsellä avitti (pohja ei onneks ottanut kiinni). Pintakin pehmeni täysin, kun oli yön yli pussitettuna.
Ohjeessa neuvottiin laittamaan taikina kolmeen (voideltuun!) n.2 litran vetoiseen vuokaan, mutta koska mulla ei leipävuokia ollut, ja piti jotain kaupasta hakea, ni sieltä löyty vaan tollasia 1,5 litran vuokia, joten laitoin sit neljään vuokaan  - onneks, koska jopa minä (joka en ikinä saa hiivaa kohoamaan), onnistuin kohottamaan leivät oikein mahtavasti (jee, hyvä minä)!
Yllätyin kyllä niin suuresti - ja kerrankin vieläpä positiivisesti - kun sain tehtyä itse (ilman leipäkonetta) onnistunutta leipää. Olen nyt tehnyt jo uudenkin satsin tätä leipää, mutta kun pelkäsin, että kärvennän leivät, enkä laittanut pökköä pesään niin tiuhasti kuin viimeksi, niin nehän jäivätkin sitten liian kosteiksi sisältä, eivätkä olleet niin hyviä kuin nämä ekan satsin leivät. Kultainen keskitie leivän paistossa on siis vielä hakusessa, mutta jospa joskus saisimme puuhellaan jonkinlaisen mittarin, että näkis vähän sitä uunin lämpötilaakin (vinkatkaa ihmeessä, jos tiedätte siihen käyttöön sopivan hyvän mittarin?).

Loppuun haluan esitellä meille uuden naposteluidean - vaihteeksi jotain muuta kuin perunalastuja.
Maustetut ruisnapit savulohisalaatilla.
Ja nää kantsii tehdä niin, ettei popsi ihan heti (ainakaan kaikkia), koska maku vaan paranee kun ne saa hetken vetäytyä jääkaapissa. Ja vaikka nuo pussukat on aika pieniä ja kevyitä, niin niissä on kyllä paljon noita nappeja, ja yksi tuollainen salaattipurkki ei riitä moneenkaan nappiin. Näissäkin napeissa on salaatin määrässä pihtailtu, että riittäis moneen. "Kuuluis" olla kunnon kökkäre sitä salaattia siis. =D
Suosittelen kokeilemaan! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...